Het schilderen van een aquarel is onvoorspelbaar



Het schilderen met aquarelverf is een spannende bezigheid. Het essentiële van aquarelleren is het aanbrengen van de verschillende verflagen op het papier. Dit is in het begin niet eenvoudig. Tussen de wassingen door moet het schilderij steeds even drogen om een goed resultaat te krijgen. Het gaat dus niet snel, zoals je misschien zou denken.
Om kennis te maken met de verf moet je eerst weten hoe het op papier reageert en hoe het aanvoelt als je een penseel gebruikt. Maak tijd vrij om de techniek onder de knie te krijgen.

Aquarelverf heeft een frisse, doorschijnende uitstraling en laat zich niet behandelen als olieverf of plakkaatverf. Omdat waterverf transparant is, is water de enige manier om de kleur lichter te maken. Het pigment wordt dan verdund.

Een groot voordeel van deze methode is dat je ter plekke een schilderij kunt maken. Ook is aquarelverf ideaal voor snelle studies in combinatie met een potloodschets. De kleine tubes kunnen makkelijk mee in een klein kistje samen met een palet, een fles water en een leeg tankje. Ook het papier weegt bijna niets.

Gebruik

Om de schildertechniek onder de knie te krijgen is het handig om te beginnen met goedkoop tekenpapier of behangpapier.

- Begin eerst met drie basiskleuren om het mengen onder de knie te krijgen. Neem bijvoorbeeld Licht cadmiumgeel, Frans ultramarijn en Alicarine karmijnrood. Neem een natte marterharen kwast en zet een van de basiskleuren op papier. Door het toevoegen van meer water wordt de kleur lichter. Door toevoegen van een klein beetje van een tweede kleur krijg je een derde kleur. Kijk hoe het penseel reageert op het papier. Begin bij elke kleur met één van de basiskleuren. Voor groen kies je eerst de basiskleur geel en voeg je voorzichtig een beetje blauw toe tot je de gewenste kleur hebt van licht naar donker. Voor paarstinten kies je eerst blauw en voegt langzaam rood toe en voor oranje kies je eerst rood en voegt langzaan steeds meer geel toe. Kijk om je heen en probeer de kleuren, die je ziet te mengen.

- Vervolgens gaan we kijken wat het penseel kan doen met de verf.
Neem verschillende penseeldiktes, voeg meer water toe en maak je eigen penseelstreken. Steun bij de meeste streken met de zijkant van de pink van de werkhand op het papier voor een betere beheersing.

Probeer bij strakke rechte lijnen het penseel in de lengterichting te houden en de druk op het penseel constant te houden. Neem voldoende verf op het penseel.

Wil je alleen een strakke bovenlijn, houd het penseel dan onder een hoek van 45 graden en zet de lijn van links naar rechts

Als je een hoek wilt maken, draai het penseel met de hoek mee. Doe je dit niet dan zal de lijn om de hoek dikker worden.

Wil je een vage doordroken lijn maken. Kies dan voor een droge kwast met weinig verf.

Wil je gras namaken, zet dan met veel bewegingen de streepjes steeds opnieuw op het papier. Zet de streepjes zowel naar boven als naar beneden. Als je het penseel te weinig beweegt zullen alle strepen in elkaar weg vloeien. Een andere manier is het penseel helemaal op het papier te drukken en tegen de haren in te bewegen.

Probeer ook blokjes te schilderen. Neem daarbij niet teveel waterige verf op het penseel.